Cartridge یکی از مواد مصرفی پرینتر است و مخزنی است که جوهر یا تونر مورد نیاز پرینتر برای چاپ تصاویر، اسناد و مدارک درون آن قرار می گیرد. بسته به نوع پرینتری که انتخاب می کنید کارتریج ها به دو دسته کارتریج جوهری و کارتریج تونر تقسیم می شوند. همانطور که از نامشان پیداست کارتریج جوهری برای پرینترهای جوهرافشان و کارتریج تونر برای پرینترهای لیزری به کار می روند.
کارتریج جوهری
این کارتریج ها با توجه به نوع جوهری که در آن به کار رفته به دو دسته dye و pigment تقسیم می شوند. کارتریج دای مایع رنگی است که بخش زیادی از آن را آب تشکیل داده. حین چاپ لایه نازکی از مایع رنگی روی کاغذ پخش می شود و در مواجهه با نور خورشید و اشعه UV محو و کمرنگ می شود. این جوهر ها کیفیت و قیمت پایین تری دارند. کارتریج های پیگمنت در واقع پودر فشرده شده است که هنگام چاپ رنگ بیشتر و کیفیت بهتری ایجاد می کند و گران تر است. این کارتریج ها در 4 رنگ اصلی قرمز(magenta) ، آبی(cyan) ، زرد(yellow) و مشکی(black) وجود دارد. نکته مهم در استفاده از کارتریج های جوهری این است که بعد از خرید و باز کردن پلمپ کارتریج اگر برای مدتی استفاده نشوند یا فواصل هر بار استفاده از پرینتر جوهری طولانی شود، کارتریج های جوهری خشک شده و قابل استفاده نخواهند بود.
کارتریج تونر
تونر، پودر بسیار ریز و فشرده از جنس پلی استر ، رزین و… است که دارای خاصیت مغناطیسی است و به رنگ های مشکی ، زرد ، قرمز و آبی وجود دارد. هر چه ذرات تونر ریز تر باشد کیفیت چاپ بالاتر خواهد بود به همین دلیل شرکت های سازنده تونر سایز ذرات را از 16 میکرون به 8 میکرون کاهش داده اند. کارتریج های لیزری برای چاپ اسناد نیاز به حرارت دارند ، پودر تونر در مواجهه با حرارت ذوب می شود و روی کاغذ قرار می گیرد. برای آشنایی بیشتر با نحوه کارکرد کارتریج ها در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
نکته قابل توجه این است که ظرفیت چاپ و طول عمر کارتریج های جوهری بسیار کمتر از کارتریج تونر است و هزینه مواد مصرفی پرینتر جوهری در ماه برای کاربرانی با حجم کاری بالا بیشتر از مواد مصرفی پرینتر لیزری تمام می شود و نیز کارتریج های تونر اکثرا با تمام شدن ظرفیت چاپ قابل شارژ مجدد و تعمیر هستند ولی برای کارتریج های جوهری شارژمجدد توصیه نمی شود زیرا سبب آسیب به دستگاه می شود.
نحوه کارکرد کارتریج
کارتریجهای پرینترهای جوهری، از یک کارتریج مشکی و یک کیت سه رنگ که شامل سه رنگ اصلی آبی، قرمز و زرد تشکیل شدهاند. بعد از نصب کارتریج درون پرینتر و رسیدن پیغام چاپ به پرینتر، دستگاه پیغام را به کارتریج ارسال میکند. در این زمان دستگاه ، ترکیب کارتریج مشکی و کیت سه رنگ را انجام میدهد و سپس جوهر را به سوزن نازل میفرستد و سپس وارد هد پرینتر شده و جوهر از طریق منافذ هد بصورت قطرات بسیار ریز روی کاغذ پاچیده می شود. اجزای اصلی کارتریج جوهری شامل مخزن(کارتریج)، جوهر و چیپست است. چیپست قطعهای بسیار ریز و کوچک بوده و عامل اتصال و ارتباط دهنده کارتریج به پرینتر است.
کارتریج پرینترهای لیزری، از بخشهای مختلفی مانند چیپست، تونر، مخزن کارتریج و درام تشکیل شده است. درام میلهای استوانهای شکل از جنس آلومینیوم به رنگ سبز یا آبی بوده که وظیفه انتقال با کیفیت متن و تصاویر را روی کاغذ برعهده دارد. نور لیزر تصویر یا متن چاپی را روی درام می تاباند و درام را گرم و دارای بار منفی می کند. سپس کارتریج، تونر را روی درام ریخته و پخش میکند ، تونر دارای بار مثبت بوده و جذب نقاطی از درام که لیزر تابیده و بار منفی پیدا کرده می شود و داغ بودن درام سبب ذوب شدن تونر می شود. سپس کاغذ به درون پرینتر کشیده شده و از روی درام در حال چرخش رد میشود. این پروسه سبب میشود کاغذ باردار شده و تونر داغ شده را به خود جذب کند. به همین دلیل است که هنگام خروج کاغذ از دستگاه، برگه گرمای زیادی دارد. به این ترتیب فرایند چاپ متن و تصویر مورد نظر روی کاغذ انجام میشود.
شرایط نگهداری کارتریج
- کارتریج جوهری را در محیط گرم قرار ندهید چون باعث نشتی می شود.
- کارتریج تونر را در محیط گرم و مرطوب قرار ندهید چون باعث می شود پودر درون کارتریج گلوله شده و پس از مدتی مانند سنگ خشک شود و به قطعات داخلی کارتریج آسیب بزند.
- استفاده از کاغذ های نامناسب در بلندمدت روی کارتریج و کیفیت چاپ تاثیر منفی می گذارد.
- برای هر کارتریج تعداد چاپ مشخصی در ماه تعیین شده استفاده بیش از حد از کارتریج سبب آسیب رساندن به قطعات مختلف کارتریج نظیر درام ، پد ، پیکاپ ، کاغذکش و… می شود.